25 Σεπ 2014

Το «ερωτηματολόγιο της Ελληνογερμανικής συμμαχίας»

Την καταδίκη του Δημοτικού Συμβουλίου και του δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη στο περίφημο «ερωτηματολόγιο της Ελληνογερμανικής συμμαχίας» που εστάλη πρόσφατα στους ΟΤΑ της χώρας, ζήτησε με επιστολή του ο επικεφαλής του συνδυασμού ΜΑΡΟΥΣΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ Κώστας Βλάχος, διαβάζοντάς την κατά την συνεδρίαση του Σώματος της Πέμπτης 18 Σεπτεμβρίου.
Αναλυτικά η επιστολή του κ. Βλάχου έχει ως εξής:
«Κύριε Πρόεδρε
Όπως είναι γνωστό ο εντεταλμένος της Γερμανικής Καγκελαρίας για την ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση Χανς Φούχτελ απέστειλε ερωτηματολόγιο προς τους Δημάρχους της χώρας ζητώντας να του δοθούν πλήθος στοιχείων σχετικά με το σύνολο των δραστηριοτήτων των Δήμων.
Στο ερωτηματολόγιο ζητούνται αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την δημογραφική εξέλιξη, τις υποδομές, την ασκούμενη κοινωνική πολιτική, τις ειδικές πληθυσμιακές ομάδες και ιδιαίτερη αναφορά και ενδιαφέρον υπάρχει σε ότι αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων.
Η κίνηση αυτή του πολυπράγμονος κ. Φούχτελ ,πέραν του ότι συνιστά απαράδεκτη παρέμβαση στα εσωτερικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μπορεί να έχει καταλυτικές αρνητικές συνέπειες στην χάραξη πολιτικών που θα είναι σε βάρος των Δήμων και των Δημοτών. Είναι κοινό μυστικό ότι μεγάλες Γερμανικές εταιρείες σε συνεργασία με Έλληνες μεγαλοεργολάβους προωθούν συστηματικά την ανάληψη από μέρους τους των υπηρεσιών καθαριότητας των Δήμων.
Η δήθεν παροχή τεχνογνωσίας από Γερμανικούς Δήμους καθόλου δεν πείθει. Ας μην ξεχνούν μερικοί, ότι οι ελληνικοί Δήμοι ανέκαθεν και από τα αρχαία χρόνια αποτέλεσαν την βασική δομή η οποία δημιούργησε την έννοια της Δημοκρατίας, η οποία από αυτήν την χώρα μεταλαμπαδεύθηκε σε όλο τον κόσμο. Και η έννοια αυτή του αρχαίου Δήμου συναντιέται σαν βασικό στοιχείο της ελληνικής πολιτείας σε όλες τις κορυφαίες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας μας από το 1821 μέχρι την εθνική αντίσταση αλλά και τον ρόλο που κλήθηκαν να παίξουν οι ελληνικοί Δήμοι μετά την μεταπολίτευση.
Η Ελλάδα εξάγει και δεν εισάγει τέτοιας μορφής τεχνογνωσία.
Θέλω να σημειώσω την σχετική ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης και να τον συγχαρώ για την πρωτοβουλία του, αλλά να σημειώσω και την αδικαιολόγητη καθυστέρηση του Υπουργού κ. Ντινόπουλου να απαντήσει σχετικά και να πάρει τις σχετικές πρωτοβουλίες.
Μετά από αυτά ζητώ να λάβουμε απόφαση με την οποία:
- Να καταδικάσουμε τις πρωτοβουλίες του κ.Φούχτελ και
- Να δοθεί εντολή του Δημοτικού Συμβουλίου στον Δήμαρχο και τις υπηρεσίες του Δήμου να μην σταλεί οποιαδήποτε πληροφορία στον κ.Φούχτελ.
- Να απέχει ο Δήμος από οποιαδήποτε πρωτοβουλία της λεγόμενης Ελληνογερμανικής Συμμαχίας στην οποία από καιρού ο κ.Πατούλης μετέχει ενεργά».