Για άλλη μια φορά, ο προϋπολογισμός του Δήμου Αμαρουσίου, μας παρουσιάζεται στείρος και χωρίς όραμα, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει επί σειρά ετών η διοίκηση Πατούλη. Ένας προϋπολογισμός εικονικής πραγματικότητας, ένας πλασματικός προϋπολογισμός, ο οποίος όπως και οι προηγούμενοι περιλαμβάνει ποσά τα οποία ή θα μείνουν ανεκτέλεστα, ή θα εκτελεστούν με μεγάλες αποκλίσεις. Και αυτό δεν το ισχυριζόμαστε εμείς αλλά τα Αποτελέσματα Χρήσεως που φέρνει κάθε φορά η διοίκηση Πατούλη προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Πως αλλιώς θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τον Προϋπολογισμό 2016 Συνολικών Εσόδων ύψους 113 εκατομ. ευρώ, όταν εκτιμάται -ακόμα και από τη διοίκηση- ότι θα κλείσει με Συνολικά Έσοδα 61 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι έχουν βεβαιωθεί μόνο 85 εκατ. ευρώ; Άραγε, ποιος από τους τρεις αριθμούς που μας παραθέτει η διοίκηση είναι ο αληθινός;
Θα το μάθουμε και θα προσγειωθούμε απότομα, όταν μας φέρει τα αποτελέσματα χρήσεως του 2015. Μόνον τότε, τα απολογιστικά στοιχεία θα μας δείξουν την πραγματική οικονομική κατάσταση του δήμου. Προς το παρόν, ένα είναι σίγουρο: Υπάρχει μόνιμη ανικανότητα στην είσπραξη των εσόδων του δήμου και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι εισπράττουμε πάντοτε λιγότερα από όσα προϋπολογίζουμε και βεβαιώνουμε.
Έτσι, για άλλη μια φορά, επαληθευόμαστε από το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου είναι μια λογιστική πράξη, την οποία ετοιμάζουν φιλότιμα οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου για να ανταπεξέλθουν στην υποχρέωση απέναντι στο υπουργείο, εν μέσω μάλιστα μιας οικονομικής κρίσης που μαστίζει όλα τα νοικοκυριά της χώρας.
Προς το παρόν, και για να μην αναλωνόμαστε σε απόλυτους αριθμούς και στείρα αντιπολίτευση, η μόνη κριτική που θα μπορούσαμε να ασκήσουμε θα ήταν από πολιτική άποψη, απευθύνοντας ένα απλό ερώτημα στη διοίκηση. Πώς ακριβώς το θέλει το Μαρούσι; Σε τι αποσκοπούν τα ψυχρά νούμερα του προϋπολογισμού; Διότι, ρίχνοντας μια ματιά στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2016, μόνον απογοήτευση μας προκαλεί η ύπαρξη πολλών κωδικών, που έχουν ως σύνολο δαπάνης το ένα (1) ευρώ!
Και αναρωτιόμαστε: Πως μπορούμε να εμπιστευθούμε την πραγματοποίηση ενός Τεχνικού Προγράμματος, στο οποίο προβλέπονται 5.000 ευρώ εξ ΙΔΙΩΝ ΠΟΡΩΝ για την ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΩΝ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΟΥ Ο.Ε.Κ. «ΜΑΡΟΥΣΙ Ι» και την ίδια στιγμή προβλέπονται 15.000 ευρώ για μια απλή ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ…….;
Και τι σχόλιο να κάνουμε, όταν για άλλη μια ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ αυτή τη φορά ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ "ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ" ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ, στο ιστορικό κέντρο δηλαδή, προβλέπονται 1.500 ευρώ;
Ποιος εκτιμά τις μελέτες αυτές και –με την ευκαιρία- σε ποιους θα ανατεθούν; Ενδεικτικά αναφέρουμε και προξενεί εντύπωση, το γεγονός ότι στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2016, για εκπόνηση 20 μελετών προβλέπονται συνολικά 223.201 ευρώ, ενώ για ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕΣΩ ΟΠΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ προβλέπονται 300.000 ευρώ (πάντοτε εξ ιδίων πόρων).
Ευτυχώς που τα βασικά έργα οδοποιίας και η κατασκευή αγωγών ομβρίων υδάτων και αποχέτευσης, πρόκειται να γίνουν με Χρηματοδότηση της Περιφέρειας, ώστε να μπορούμε να λέμε ότι ο Δήμος Αμαρουσίου φροντίζει τους δημότες του και προλαμβάνει τις ενδεχόμενες συνέπειες λόγω των βροχοπτώσεων. Aν και πάλι πλημύρισαν πριν λίγο καιρό οι δρόμοι στην πόλη μας, παρά τις περυσινές εξαγγελίες για έγκαιρη πρόληψη. Ενώ πρόσφατα, ακούσαμε μέσα στην αίθουσα του Δ.Σ. ότι ξεκίνησαν έργα αποχέτευσης με δαπάνη του δήμου Αμαρουσίου σε δρόμο, στον οποίο το έργο είχε ολοκληρωθεί από την Περιφέρεια και δεν χρειαζόταν… να ξαναγίνει!
Θα περιμέναμε, λοιπόν, με τον προϋπολογισμό 2016, ο δήμος να δείξει περισσότερο το κοινωνικό του πρόσωπο με ανάλογες δαπάνες, εν μέσω της οικονομικής κρίσης και να μη «μαγειρεύει» τους αριθμούς προκειμένου να ισοσκελίσει το γενικό σύνολο, και αναφέρουμε ως παράδειγμα τα ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ για το 2016 που υπολογίζονται σε 15,2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχουν βεβαιωθεί και αναμένονται να εισπραχθούν μόνον 7,6 εκατομμύρια και ενώ ως ανταποδοτικές οι ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ προβλέπεται να ανέλθουν σε 20 εκατομμύρια.
Επισημαίνοντας λοιπόν, την αναξιοπιστία του (για άλλη μια φορά «πλασματικού») Προϋπολογισμού 2016 και του Τεχνικού Προγράμματος τα καταψηφίζουμε.